Op 18 mei bestond YES!Delft 10 jaar. Dat werd gevierd met Minister President Mark Rutte, Neelie Kroes, verschillende investeerders, alle YES!Delft ondernemers en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven.

150 bedrijven
Het was Mark Rutte, destijds Staatssecretaris van Onderwijs, die incubator YES!Delft in 2005 opende. In de afgelopen tien jaar gingen meer dan 150 bedrijven van start in programma’s zoals het YES!Delft LaunchLab en werden honderden technieken gepatenteerd. De bedrijven zijn anno 2015 actief in meer dan 80 landen, gezamenlijk goed voor een geïnvesteerd vermogen van meer dan 130 miljoen euro en meer dan 1000 arbeidsplaatsen. Komend jaar wordt de capaciteit uitgebreid met een tweede pand. Met een plek in de UBI Index 2014 hoort YES!Delft bij de beste incubators van Europa, mede dankzij de succesverhalen van bedrijven zoals Ampelmann, Senz, Epyon, Ephicas, Lacquey, Eternal Sun en Nerdalize.

Een motor van innovatie
YESDelft-10-jaarIn zijn speech feliciteerde minister president Mark Rutte YES!Delft met deze successen. In de afgelopen 10 jaar in Nederland uitgegroeid tot een van de meest ondernemende landen ter wereld, zei hij. “1 op de 8 Nederlanders verdient geld als ondernemer. Ook in 2014 kwamen er weer ruim 65.000 bedrijven bij. Daarmee zijn er nu een recordaantal van bijna 1,5 miljoen bedrijven in Nederland. Een stormachtige toename dus in de afgelopen 10 jaar – niet geheel toevallig ook de leeftijd van Yes!Delft.” Sinds 2010 zijn er 650 extra startups ontstaan vanuit de universiteiten, zei hij verder nog.

“Een groot deel van de generatie die nu opgroeit zal waarschijnlijk ergens in zijn carrière ooit ondernemer zijn. Het zijn clubs als Yes!Delft die het zaadje al vroeg planten. Die aan studenten laten zien dat ondernemen echt een optie is én de handvatten bieden om het tot een succes te maken. Het is een club waar je bij wilt horen, aldus Mark Rutte, die Yes!Delft verder ‘een motor van innovatie’ noemde.

De grootste successen liggen in de toekomst
Neelie Kroes complimenteerde YES!Delft met de ontwikkeling die de incubator heeft doorgemaakt sinds haar vorige bezoek en de plannen om dit jaar een tweede gebouw voor YES!Delft te verwezenlijken. ‘Daar gaat mijn start-up-hart sneller van kloppen’, zei ze. Niet alleen het aantal succesvolle starters in YES!Delft maakte indruk, ook de groei die sommige van hen laten zien, zoals Nerdalize en Eternal Sun. Maar de grootste successen liggen in de toekomst, verwacht Kroes. Nederland beschikt ruimschoots over kennis en een ondernemersgeest, maar dat is slechts het begin. Als we tot de wereldtop willen horen, moeten we opschalen, meer samenwerken, grotere ambities koesteren en bovenal minder bescheiden durven zijn. Wie dat aandurft, moet zich aansluiten bij instituten zoals YES!Delft, adviseerde Kroes.

Ondernemende wetenschappers
Tijdens het YES!Delft Network Event werden ook de jaarlijkse prijzen uitgereikt voor de meest ondernemende wetenschapper en wetenschapper van de TU die studenten en collega’s stimuleert om te gaan ondernemen. Uit handen van Mark Rutte ontvingen dr.ing. Leo de Vreede en dr.ir. Frido Smulders, beiden van de TU Delft, een Delft Entrepreneurial Scientist Award, inclusief valorisatiebonussen van respectievelijk €15.000 en €5.000 om hun ondernemende activiteiten verder uit te dragen.

“Leo de Vreede is betrokken bij meerdere spin-off bedrijven en vele patentverzoeken, dat getuigt van waardevol wetenschappelijk onderzoek”, aldus juryvoorzitter Dirk Jan van den Berg, voorzitter College van Bestuur van de TU Delft. “Frido Smulders weet zijn studenten bovendien te inspireren tot onconventioneel denken, dat leidt tot oplossingen die de wereld kunnen veranderen.”

Lees hier de speech van Mark Rutten.